עתירות אסירים - כמו בג"צ אבל לא בדיוק. במדינת ישראל כל אסיר או עציר רשאי להגיש לבית המשפט המחוזי במחוז השיפוט בו הוא כלוא עתירה הנוגעת לתנאי מאסרו או מעצרו. הליך זה נקרא "עתירת אסיר" ומכונה לעיתים על ידי אסירים ובני משפחותיהם "בג"ץ".
למרות שלא מדובר באמת בבג"ץ, כלומר בעתירה הנשמעת בבית המשפט העליון בהרכב שלושה – הכינוי הזה להליך עתירת האסיר אינו רחוק בהרבה מן המציאות. כמו בג"ץ מדובר בעתירה מנהלית, כנגד רשות של המדינה (בדרך כלל שירות בתי הסוהר), שנדונה לפי כללי המשפט המנהלי והחוקתי של מדינת ישראל.
עתירת האסיר היא כלי חשוב ביותר לשמירה על זכויות אסירים. למרות שאסירים רבים נוהגים להגיש עתירות אסיר לבדם כאשר אינם מיוצגים, לייעוץ וייצוג משפטי בהליך של עתירת אסיר יש יתרונות רבים שמגדילים את הסיכוי שהעותר יקבל בסופו של יום סעד ועתירתו לא תידחה.
ראשית, כל מי שעותר כנגד רשות של המדינה צריך לעבור משוכה גבוהה של "חזקת תקינות המנהל". כלומר ההנחה המשפטית היא שהרשות פעלה בצורה תקינה ומי שטוען אחרת, עליו הראייה להוכיח.
שנית, ייצוג משפטי משמעותו ניהול ההליך מן ההתחלה בצורה התואמת את הוראות הדין, כמו מיצוי הליכים בטרם הגשת עתירה, הגשת עתירה מנוסחת היטב המפנה להוראות החוק, התקנות ופקודת שירות בתי הסוהר הרלוונטיות, לפסיקה של בית המשפט העליון ולפסיקה של בתי המשפט המחוזיים.
בנוסף, ייצוג משפטי מאפשר להתמודד בצורה טובה יותר עם טענות הרשות ועם מידע המוגש על ידי הרשות לבית המשפט במעמד צד אחד. כל אלה מגדילים את הסיכוי שהעתירה תתקבל. מעבר לכך, ייעוץ משפטי בטרם הגשת עתירה, יכול לחסוך לעותר עתירה מיותרת שבוודאי תידחה, כגון במקרים בהם עתירה אינה הכלי המשפטי המתאים להתמודד עם הפגיעה (לדוגמה, אם שירות בתי הסוהר גרם נזק לרכוש של אסיר, הכלי המשפטי המתאים יהיה בדרך כלל תביעה קטנה ולא עתירת אסיר).
במשך השנים ייצגתי אסירים רבים בעתירות רבות ושונות, כולל עתירות בעניין יציאה לחופשות (כולל התמודדות עם חוות דעת שליליות של ועדות אלמ"ב, וג"ע ומב"ן), קבלת טיפול ושיקום בין כותלי בית הסוהר, יציאה לאירועים משפחתיים ונושאים אחרים.
באם אתה זקוק לייעוץ משפטי וייצוג משפטי בעניין עתירת אסיר, אשמח לסייע.