זכות השימוע - הזדמנות אחרונה בטרם הגשת כתב אישום
לאחר סיומה של חקירה פלילית, מועבר כל החומר שנאסף בחקירה לידי רשויות התביעה לצורך בחינה אם יש מקום להגיש נגד החשוד כתב אישום. חוק סדר הדין הפלילי מחייב כל רשות תובעת שקיבלה תיק חקירה מהרשות החוקרת (בעבירה מסוג פשע), להודיע על כך לחשוד בכתב. בהודעה זו יש להודיע לחשוד על זכותו לפנות תוך 30 ימים בכתב בבקשה מנומקת להימנע מהגשת כתב אישום נגדו. חשודים רבים שמקבלים הודעות שכאלה מתעלמים מהן או פונים בעצמם בכתב, ללא ייעוץ או ייצוג משפטי, ומנסים לשכנע את הרשות התובעת מדוע לא להגיש נגדם כתב אישום.
גם ההתעלמות וגם הפנייה העצמאית הן טעויות. התעלמות משמעותה ויתור על אחת הזכויות חשובות ביותר המוקנות לחשוד בעבירה חמורה, זכותו לשימוע בטרם הגשת כתב אישום נגדו. מנגד פנייה עצמאית היא גם טעות. את זכותו של חשוד לשימוע אמיתי ניתן לממש רק באמצעות עורך דין. רק עורך דין יוכל לפנות בשמו של החשוד ולקבל את ליבת חומר החקירה בתיק בטרם השימוע ובאמצעות חומר החקירה האמור לוודא שנערך לחשוד שימוע של ממש, הכולל טענות עובדתיות ומשפטיות, בניגוד לפנייה כתובה סתמית שאינה מבוססת על הראיות בתיק. בנוסף, אין זה רצוי למסור גרסאות לרשויות התביעה מבלי להתייעץ קודם עם עורך דין וזאת כדי להימנע מן האפשרות של הפללה עצמית ללא מודעות לכך (תקפים כאן הדברים שכתובים מעלה בחלק על ייעוץ לפני חקירה).
שימוע אמיתי לאחר קבלת ליבת חומר החקירה הכולל טענות משפטיות ניתן לעשות רק באמצעות עורך דין בקיא ומנוסה בתחום המשפט הפלילי. אם קיבלת מכתב יידוע על זכות השימוע, עצתי לך היא לא התעלם ממנו וגם לא לפנות בעצמך לרשות התובעת. התייעץ עם עורך דין העוסק בפלילים.
אם קיבלת מכתב שימוע, אשמח לייעץ לך ולייצג אותך בהליכי השימוע.