קובלנה - הליך פלילי פרטי
ברוב מוחלט של המקרים המאשימה בפלילים היא המדינה. כאשר מבוצעת כנגד אדם עבירה פלילית, הוא אינו נדרש לשכור שירותיו של עורך דין ולהעמיד לדין פלילי את מי שפגע בו בעצמו. המדינה לוקחת על עצמה את האחריות הזו ומעמידה את הנאשם למשפט פלילי. העובדה שהמדינה היא המאשימה בפלילים נובעת מן התפישה כי עבירה פלילית אינה פוגעת רק בנפגע העבירה עצמו אלא פוגעת בחברה כולה שחוקיה הופרו. לכן התגובה המשפטית להפרת החוק היא תגובה חברתית – המדינה מעמידה לדין את הפוגע.
לעיקרון יסוד זה שבו המדינה היא המאשימה בפלילים יש בישראל חריג משמעותי שנקרא קובלנה. במסגרת הליך זה יכול אדם מן היישוב להגיש כנגד אדם אחר קובלנה – שהיא ככתב אישום פלילי לכל דבר ועניין. ההליך מוגבל לעבירות מסוימות בלבד המצוינות בחוק סדר הדין הפלילי. אך מעבר לכך, המשמעות של קובלנה פלילית היא של הליך פלילי על כל המשתמע מכך, כולל הרשעה בסופו של ההליך אם נמצא הנאשם אשם וגזירת הדין והטלת עונש. ההבדל היחיד הוא שאת ההליך מנהל הקובל, לבדו או באמצעות בא כוחו ולא תובע מטעם מדינת ישראל.
בשנת 2011 פורסם תזכיר חוק מטעם משרד המשפטים המציע לבטל כליל את מוסד הקובלנה תוך קביעה כי חסרונותיו עולים על יתרונותיו וכי אין מקום להגשת אישומים בפלילים על ידי אנשים פרטיים בדמוקרטיה חוקתית מודרנית. אך בינתיים, ועד שיחליט המחוקק אחרת, מוסד הקובלנה קיים ופתוח לשימוש במקרים המתאימים בהתאם להוראות חוק סדר הדין הפלילי.
כאשר מדובר בהגשת קובלנה פלילית או בהתגוננות בפני קובלנה פלילית שהוגשה נגדך, כדי ורצוי להיעזר בשירותיו של עורך דין הבקיא בתחום המשפט הפלילי, שכן הליך פלילי שנפתח בקובלנה, כמו הליך שנפתח בכתב אישום, מתנהל כמשפט פלילי לכל דבר ועניין בהתאם לסדר הדין הפלילי, דיני הראיות החלים בהליכים פליליים ובהתאם לדיני המשפט הפלילי המהותי השולטים בעבירה בגינה הוגשה הקובלנה.
באם אתה שוקל להגיש קובלנה או באם הוגשה נגדך קובלנה אשמח לייעץ ולייצג אותך בהליך זה.