על מנת להגן על זכויותך הכרחי שתיוועץ עם עורך דין בטרם חקירה.
החקירה הוא השלב החשוב ביותר בהליך המשפטי. חשוב הרבה יותר מהמשפט עצמו. לא בכדי ברוב מוחלט של התיקים הפליליים לא מנוהל משפט הוכחות קלאסי. במידה רבה תוצאות החקירה כבר קבעו את גורל ההליך הרבה לפני תחילת המשפט. נזק או טעות שנעשתה בשלב החקירה בדרך כלל יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי לתקן בשלבים מאוחרים יותר של ההליך המשפטי.
ברגע שהפכת לחשוד בעבירה פלילית, החקירה אינה מוגבלת לשאלות ותשובות ולמסירת גרסתך לאירוע בלבד. כאשר אתה חשוד בפלילים, במיוחד בעבירה חמורה, מטרת החוקר היא לגרום לך להפליל את עצמך, באופן ישיר או באופן עקיף, ועל ידי כך לחזק את הראיות נגדך.
כך לדוגמא, חשודים רבים אינם מודעים לעובדה שהחוקר יכול לשקר לנחקר בחקירה ולהציג בפניו מצג שווא לגבי הראיות הקיימות נגדו בתיק. החוקר יכול לומר כי השותף ל"עבירה", שנחקר ברגע זה ממש בחדר הסמוך, כבר הפליל אתכם ואמר שהכל היה הרעיון שלכם בכלל והוא רק נגרר אחריכם. החוקר יכול לומר לכם כי יש עדי ראייה שראו אתכם מבצעים את העבירה, שתועדתם במצלמת אבטחה מבצעים את העבירה ועוד.
כל השקרים הללו הם חוקיים ומותרים לחלוטין ולא יפגעו ביכולתה של המדינה להשתמש בהודאה שמסרתם נגדכם במשפט. החוקר אפילו יכול לשקר ולומר לכם שיש ראיות מדעיות נגדכם, כמו טביעות אצבע או DNA, למרות שאין. גם התנהלות כזו היא כנראה מותרת שכן היא מעולם לא הוכרזה באופן חד משמעי כפסולה על ידי בית המשפט העליון. בנוסף לשקרים ומצגי שווא, חוקרים מיומנים יכולים להשתמש באינספור תרגילי חקירה, הכוללים מדובבים, עימותים, הצבעות, השארתכם לבד עם שותף או עם עד בחדר החקירות ועוד.
מעבר לכך, התנהלות נכונה בחקירה אינה מורכבת רק ממסירת גרסתכם לאירוע ותשומת לב שלא להיכשל בתרגילי חקירה. התנהלות נכונה בחקירה דורשת לעיתים קרובות מענה לשאלות מורכבות יותר ממה עשיתם? ואיפה הייתם? כיצד להגיב להצעה של חוקר לעבור בדיקת פוליגרף להוכחת אמיתות גרסתך? כיצד להגיב להצעה של חוקר לעימות עם המתלונן נגדך? כיצד להגיב להצעה של חוקר לבצע הליך של הולכה והצבעה בזירת האירוע? האם להסכים לחיפוש בטלפון הנייד שלך וגם לפתוח אותו לבקשת החוקר? האם לוותר לבקשת החוקר על חסיון כגון חיסיון רופא-מטפל, או חיסיון עו"ד-לקוח? האם הצעה לשמש כעד מדינה נגד מעורבים אחרים בתיק יכולה לשמש כראייה מפלילה נגדך? מתי להשתמש בזכות השתיקה בחקירה, אם בכלל? כל אלה הן שאלות מורכבות שאין להן תשובת בית ספר או כלל אצבע. תשובות נכונות לשאלות אלה נגזרות מנסיבות התיק ומן מהתמונה המשפטית והראייתית שהיא ייחודית לכל תיק ולכל נחקר.
חשודים רבים שפגשתי חשבו כי אין טעם להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה כי: א. לא עשיתי כלום ואני חף מפשע, אז למה אני צריך עורך דין? אני פשוט אומר לשוטרים מה היה והם יבינו שאני לא עשיתי כלום ופה זה יגמר, או ב. אני ממילא אשם, עשיתי את מה שמייחסים לי, לכן אין טעם להתייעץ עם עורך דין, אני פשוט אומר להם מה היה, מה שיהיה יהיה ונקווה לטוב.
התשובה שלי לשני החשודים האלה היא בעיקרה זהה. השאלה אם אתה אשם במשהו או לא היא שאלה מאוד מורכבת, שאין לה תשובה חד משמעית. אתה אולי חושב שאתה יודע את התשובה והיא ברורה לך, אבל הרבה פעמים היא ממש לא. במשך השנים נתקלתי בהרבה חשודים שהגיעו למשטרה למסור גרסת חפות, כלומר גרסה שהם חשבו שמנקה אותם לחלוטין מאשמה או מעורבות פלילית, ומצאו את עצמם מורשעים על הגרסה הזו בבית המשפט, לפעמים כראייה יחידה נגדם. כי הם לא ידעו לדוגמא שנוכחות שלהם במקום ביצוע העבירה יכולה לבדה להרשיע אותם בשותפות לדבר עבירה או בסיוע לעבירה, כי הם לא ידעו שאסור להחזיק סכין, גם לא להגנה עצמית, או כי הם לא ידעו עוד הרבה כללים משפטיים אחרים שאין שום סיבה שמי שהוא לא עורך דין שעוסק בתחום הפלילי יידע.
מעבר לכך, לפעמים חשודים חפים מפשע, שיש להם באמת גרסת חפות מלאה, נלחצים בחקירה, במיוחד כאשר הם רואים שהחוקר לא מאמין להם שהם לא עשו כלום ושהם לא מעורבים. חשודים כאלה עלולים לשקר, כדי לנסות להוכיח את חפותם לחוקר. להמציא אליבי לא נכון, להכחיש הכחשות גורפות ושקריות, כמו לומר שהם לא מכירים בכלל אדם מסוים שהם כן מכירים, שלא היו מעולם במקום מסוים שהם כן היו בו ועוד. גם אם לא הודאת בביצוע שום עבירה ומסרת גרסתך חפות מושלמת, עדיין שקרים שכאלה יכולים לסבך אותך ולהביא להרשעתך בסופו של יום. זה עובד גם בכיוון ההפוך. גם אם אתה סבור שאתה אשם לחלוטין, בהחלט ייתכן שיש לך הגנה משפטית שאתה לא מודע לה ואין שום סיבה שתהייה מודע לה.
מכל הסיבות האלה, התייעצות עם עורך דין בקיא ומנוסה, העוסק בתום המשפט הפלילי לפני החקירה, ובמהלך החקירה, היא הכרחית על מנת להגן על זכויותיכם ועל האינטרסים שלכם בשלבים מאוחרים יותר של ההליך.
במשך השנים ייעצתי וליוויתי בחקירה חשודים רבים בתיקים מגוונים. בנוסף, ייצגתי בתיקים רבים בהם השאלה המרכזית הייתה התמודדות עם טעויות ונזקים שחשודים גרמו לעצמם במהלך החקירה. בתפקידי כמנהל מחלקת המעצרים של הסניגוריה הציבורית במחוז הדרום הנחתי וחיברתי מערכי לימוד והשתלמויות לעורכי דין כיצד לתת ייעוץ לפני חקירה לחשודים ואני מלמד את התחום במסגרת הקורס שאני מעביר בבית הספר למשפטים של המכללה האקדמית ספיר.
באם אתה או את עומדים לפני, אחרי או תוך כדי חקירה, אשמח לייעץ לכם.